Akupunktio

Miksi akupunktioon?

Akupunktiolla hoidetaan tehokkaasti mm. erilaisia kroonisia ja akuutteja kiputiloja, tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia (esim. niska-hartiaseudun jumit, nivelongelmat, tenniskyynärpää, plantaarifaskiitti, jne.), migreeniä, unettomuutta, stressiä, allergioita ja ihottumia, ruuansulatuskanavan häiriötä, hedelmättömyyttä, naisten- ja miestenvaivoja, vaihdevuosioireita, masennusta, ahdistuneisuutta ja hermoston ylivireystilaa. Maailman terveysjärjestökin (World Health Organization, WHO) suosittelee akupunktiota tehokkaana hoitokeinona satoihin tauteihin ja oireisiin. Jos mikään muu ei ole auttanut oireisiisi, on aika tulla kokeilemaan akupunktiota!

Mitä akupunktio on?

Akupunktiossa laitetaan steriilejä akupunktioneuloja eri osissa kehoa sijaitseviin akupunktiopisteisiin. Yhdellä akupunktiohoidolla voi saada hyviäkin tuloksia, mutta akupunktion hoitovaste on aina paras sarjahoidolla. Yksi hoitokerta kestää noin 45 minuuttia, josta neulojen kanssa ollaan 25-30 minuuttia. Akuuteissa vaivoissa jo muutama hoitokerta voi riittää, mutta pitkään vallinneiden oireiden kanssa kannattaa sitoutua sarjahoitoon!

Akupunktio kuuluu perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitoperinteeseen ja se on vaihtoehtoinen ja holistinen hoitomuoto kehon epätasapainotilojen hoitoon, sairauksien ennaltaehkäisyys ja terveyden ylläpitämiseen. Akupunktion juuret ovat tuhansien vuosien takana Kiinassa, josta se on periytynyt mestarilta oppipojalle käsityötaitona ja levinnyt 1900-luvulla länsimaihin. Nykyisin akunpunktio ja moksibustio ovat osa UNESCO:n maailmanperintöä ihmiskunnan aineettomana kulttuuriperintönä.

Akupunktioteorian mukaan hoidossa stimuloidaan neulalla kehon akupunktiopisteitä, jotka sijaitsevat eri energiakanavilla (nk. meridiaaneilla). Stimulaation seurauksena on akupunktioreaktio tai –tuntemus (deqi), joka vaihtelee yksilöllisesti mm. paineen, lämmön, kihelmöinnin, sähkön tai virtauksen tuntemuksina ja jossa qi (perusaine elämän ylläpitämiseen, elämänenergia) lähtee virtaamaan. Koska kanavat muodostavat verkoston ja ne liittyvät sisäelimiin, aisteihin ja aineenvaihduntaan, on kokonaisvaltainen hoitovaste akupunktiopisteiden stimuloinnin avulla mahdollista. 

Moksaus eli moksibustio

Moksibustio tai moksaus on akupunktiopisteiden tai isompien kehon alueiden stimulointia lämmön avulla. Perinteinen moksaus tapahtuu polttamalla kuivattua pujoa (Artemisia vulgaris) joko suoraan iholla tai epäsuorasti mm. moksasikarilla tai esim. tuoreen inkivääripalan päällä. Akupunktion tavoin moksibustio kuuluu perinteisen kiinalaisen lääketieteen vanhoihin hoitomuotoihin ja se saattaa toimia tehokkaasti oireisiin, joihin muut hoitokeinot eivät auta.

Moksibustio toimiikin hyvänä neulattomana vastineena akupunktiolle ja neulakammoisille tai sitä voidaan hyödyntää akupunktion yhteydessä. Juurruttamolla moksibustio tapahtuu moderneilla savuttomilla moksakartioilla, jotka sisältävät kuivattua pujoa. Sytytetyt moksakartiot asetataan iholle turvallisen asennusteipin avulla antamaan lämpöä kehon tärkeisiin akupunktiopisteisiin. Moksaus on kehoa lämmittävä ja rentouttava hoitomuoto. Vaikka moksakartiot ovat savuttomia, niin hajuttomia ne eivät ole. Moksan tuoksu on voimakkaan luonnollinen ja ruohomainen.